Versenyértékelés – 25. Országos Baba és Mackókészítési Verseny

Szerző: admin Közzétéve:

„Tisztelt Versenyzők, minden kedves érdeklődő!

Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani minden kedves alkotónak, aki elhozta Győrbe, a Széchenyi István Egyetem Könyvtár és Levéltárában megrendezett kiállításra a babáját, mackóját. 

Az idei, jubileumi versenyre benevezettek száma ugyan nem haladta meg a korábbi évekét, a színvonal viszont jelentősen növekedett. Ezt tükrözik a kiállított alkotások. A zsűritagok, a gyémántkoszorús mesterek (Kolumbán Zsuzsa, Molnárné Riskó Erzsébet, Czibuláné Csicsman Erzsébet, Szűcs Erzsébet) velem, mint a zsűri elnökével együtt döntött a díjak odaítéléséről.  Az egyesület tizenegy kategóriában hirdette meg a versenyt, s mindegyik kategóriába érkezett nevezés. A legtöbben a népviseletet választották, ahol szigorú szabályok érvényesülnek. A kiválasztott tájegységek hagyományos öltözetének babára lekicsinyítetten a legapróbb részletig kell hasonlítania az eredetire, s ez alapos felkészülést követel meg a készítőtől. A gondos anyagmegválasztás mellett a baba arcának, testének a bemutatni kívánt ruhához is illőnek kell lennie. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a történelmi viseletekre is. Ugyancsak komoly megfelelés szükséges a formából készült porcelánbabák alkotói, a reborn babák alakítói számára is. A művészbabák esetében  viszonylag nagy a szabadság, itt a harmónia, az ízlésesség, az ötlet megvalósítása, az eredetiség a döntő. 

Összességében el lehet mondani, hogy beérett a 25 év munkája, a korábbi tanácsok, javaslatok nagy részben meghallgatásra kerültek, s ezt mutatja a most elért minőség. 

Gratulálok a versenyzőknek, kiállítóknak!”

Győr, 2022.november 11.

Keglovich Ferencné

elnök

Magyar Bababarátok Egyesülete

A verseny díjazottjainak listája >>>

Kategóriák: Hírek

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük